Höstens sparkvoter 2020

Det verkar som att jag har halkat efter rejält med sparkvoterna under hösten. Således kommer här ett inlägg för att "ta ikapp".

September: Årets största sparkvot på hela 85,4 % (!) uppnåddes i september. Med andra siffror innebar det ca 4 300 kr ut och 28 000 kr in. Detta klarade jag bl.a. tack vare att jag hade en köpfri månad och dessutom reklamerade ett par byxor, samt att inga större fasta kostnader skulle betalas. Men jag köpte ändå present till mors födelsedag och spån till kaninen. Matkostnaden landade 2 300 kr vilket var litet väl högt kan jag tycka…

Oktober: Sparkvoten landade på 79,4 % vilket innebar ca 6 000 kr ut och 29 500 kr in (det måste ha varit de reklamerade byxorna som återbetalades och gjorde att inkomst hamnade så högt). Matkostnaden vart rätt låg på 1 800 kr, sannolikt för att den större summan från september spillde över in i oktober. I övrigt köpte jag kläder för 450 kr, betalade djurförsäkring á 550 kr och egen försäkring på 114 kr.

November: I november dalade sparkvoten till 74 % eftersom jag var sjuk och därmed inte fick ut lika mycket lön. I andra siffror innebar det ca 7 000 kr ut och 27 000 kr in. Matkostnaden steg återigen till 2 300 kr. Kaninen behövde medicin för 600 kr. Kläder hamnade på 1 200 kr (vad hände där!?) och sambon fyllde år och fick såklart födelsedagspresenter.

December: Sparkvot för december landade på 78 % vilket innebar ca 29 000 kr in och 6 500 kr ut. Julklappar inhandlades, och jag köpte en present till mig själv i form av trosor med inbyggd binda, två för 600 kr. Maten landade på 2 500 kr vilket kändes litet som ett nederlag, men är det jul så är det väl det. I övrigt var det en lugn månad på utgiftssidan.

Inför nästa år vill jag jobba på att få ner matkostnaden till åtminstone en tusenlapp, inklusive hushållsartiklar som diskmedel, tandborstar, toalettpapper m.m. Jag vill också sluta köpa kläder! Förhoppningsvis blir vi snart vaccinerade och då vill jag lägga litet mer pengar på nöje istället. Även en introvert hemmasittare kan tydligen få nog av Corona-isolering.

Ovan återger jag min faktiska sparkvot, in och ut är dock ungefärliga.

Tips: Brave Browser

Jag har blivit med ny webbläsare! Den heter Brave Browser och verkar riktigt najs, blockerar alltifrån reklam och annonser till spårningsprogram och "andra läbbiga grejer" som man kan stöta på när man surfar i nätet. Man kan välja att se reklam men då får man betalt för det.

Efter en dryg veckas användning har jag ingenting att klaga på, tvärt om; Hennes och Mauritz hemsida gör vanligtvis att datorn blir alldeles varm och drar supermycket batteri – med den här webbläsaren var det som att vara inne på vilken sida som helst! Än är det kanske litet för tidigt att uttala sig alltför positivt, men jag tycker det säger något att jag raderade Chrome efter bara ett par timmar av surf med Brave. Det var dessutom superenkelt rent praktiskt att byta, alla lagrade lösenord och sidhistorik följde med in i Brave med ett knapptryck (om man valde det).

Även Google som sökmotor är skrotad sedan en tid tillbaka, kan det vara ett eller två år sedan jag bytte? Numera använder jag DuckDuckGo. Den är inte riktigt lika bra, den "läser inte mina tankar" som Google gör, fast det var väl å andra sidan det jag ville komma ifrån?

Nu kan man undra, varför jag har den här bloggen via Google? Ja, jag har helt enkelt inte hittat någon annan likvärdig plattform som är gratis. För gratis är trots allt gott.

Klimatmedvetenhet kring boende

Igår kväll efter en frisk promenad i höstmörkret, tog jag en avstickare till biblioteket där jag kollat upp att boken Klimatglädje: åtta utmaningar för ett hållbart liv, fanns. Den är skriven av Emilia Arvidsson och jag fick upp ögonen för boken via hennes blogg. Innan jag somnade plöjde jag kapitlet “köpfritt” och idag har jag fortsatt läsa om olika aspekter av boendets klimatpåverkan. Där fanns några frågor att ställa sig kring hur en själv bor. Jag tyckte att det vore en rolig idé att besvara dem.

Wabi-sabi

Wabi-sabi är enkelhet och ofullständighet; asymmetri, skrovlighet, ekonomi, stramhet, anspråkslöshet, intimitet och uppskattning av naturliga föremåls och processers oförställda integritet (x).

Ovanstående fick jag påminna mig själv om idag; att det finns något vackert i att låta saker vara som de är, utan att krav ställs på perfektion. För när det visade sig att tyget i en av mina klänningar vridit sig i tvätten, så att sömmarna låg osymmetriskt mot endera sida av min kropp, retade det mig något oerhört. Men det är ju bara ett plagg, vad spelar det för roll?

När jag var yngre hade jag ett stort behov av symmetri och perfektion. Mitt favorittal var två; symbolik för mitt dåvarande behov av symbios. Men ju äldre jag blivit och i takt att jag mognat, har jag alltmer dragits åt det udda, kantiga och asymmetriska. Och mitt nya favorittal är sju. 

Nuförtiden vill jag även att kläderna ska vara litet skrynkliga, stora och löst sittande. Behovet av att omfamnas tätt är inte längre lika stort. Desto större verkar behovet vara att ta plats, att få vara som man är. När jag tänker efter, är ju kroppen i sig självt ett perfekt exempel på wabi-sabi: ett bröst är större än det andra, ena halvan av ansiktet lutar mer åt yin medan det andra lutar åt yang, benen är litet olika långa, fötterna litet olika stora, öronen sitter på litet olika höjd osv.

Det behövs mindre perfektion och mer wabi-sabi, känner jag. Låt saker vara och uppskatta dem för vad de är. Hur skulle något annat kunna vara mer perfekt än så?

Varför köper vi saker?

Jag lyssnade på ett avsnitt av Kropp och själ i P1, visserligen från 2015 men det kändes ändock aktuellt. Avsnittet Handla dig lycklig undersöker vad det är som får oss att fortsätta konsumera, trots att jordens resurser håller på att ta slut.

Formgivaren Kristina Shultz berättade om sitt examensarbete på Konstfack, ett projekt där hon ville synliggöra och problematisera konsumtion och materialism. Projektet innebar att hon tömde sin lägenhet på allt och därefter själv tillverkade nya saker utifrån behov och begär som uppstod. Så sjukt intressant! Jag hittade till och med en länk för den som, liksom jag, är nyfiken på att veta mer (klicka här). Hon har gjort det jag drömmer om att göra. Eller, nästan i alla fall. Jag vet inte om jag hade velat skapa mina egna prylar, men kanske hämtat tillbaka dem en efter en i takt med att jag upptäckte vad jag verkligen behövde eller saknade.

Psykologen Niklas Laninge förklarade shopping ur ett behavioristiskt perspektiv: när vi gör något som på kort sikt belönar oss ökar sannolikheten för att det sker igen. Alltså, om vi handlar och får en positiv känsla efteråt ökar vår motivation till att upprepa beteendet. Jag som själv är psykolog tycker att denna förklaring säger sig självt, ungefär som ett plus ett är två. Samtidigt känns den förenklad och litet tråkig. Som tur var lyfte programmet också fram andra psykologiska perspektiv, bl.a. studier på hur reflektioner kring vår egen dödlighet kan påverka sättet vi konsumerar. Något som överraskade mig var att ett par minuters reflekterande ledde till ökad konsumtion, medan återkommande reflektioner under en veckas tid gav motsatt resultat. Jag trodde att bådadera skulle leda till minskad konsumtion. Att shopping skulle vara ett sätt att “fly” sin egen dödlighet vet jag inte. Däremot kan jag tänka mig att det skulle kunna vara ett sätt att kompensera för om man saknar något utav de fyra grundbehoven som presenterades i forskningen, nämligen; trygghet, självförtroende/kompetens (att vi känner oss bra på det vi gör) , socialt sammanhang och autonomi (att vi känner att vi själva väljer det vi gör, inte blir tvingade till det).

Vad vill jag få sagt med det här inlägget? Jag vet inte riktigt. Jo, jag skulle vilja ha köpstopp. Men det ämnet är ett inlägg för en annan dag, tror jag.

Jag är inte obegåvad, men jag saknar det där lilla extra

För någon dag sedan lyssnade jag till en föreläsning som handlade om att förstå sin egen utsatthet som professionell i människonära yrken. Här är några saker jag tog med mig:

1) Vi är bättre på att ta hand om andra än att ta hand om oss själva, eftersom vi känner skam över vår egen sårbarhet och våra egna brister. Skammen över att inte vara perfekt – varför vi nu skulle vara det. Andra kan spä på skammen genom att klaga på oss, uttrycka missnöje osv.

2) Empati hanteras i nutid som ett redskap som ska utrota bristen. Om empatin uppfattas på det sättet, att vi bara har uppnått ett gott resultat när vi utplånat bristen, kommer det att leda till att vi till slut utarmar oss själva. I varje möte med en annan människa har jag något av hens liv i min hand – men hen har också något av mitt liv i sin hand.

3) Försök att utarbeta rimliga ambitioner; det kommer alltid finnas mer att göra, allt behöver inte vila på en själv. Etisk stress hjälper inte oss själva och försvårar för oss att hjälpa andra. Etisk masochism innebär att pressa sig själv orimligt hårt för att uppnå saker som kanske inte ens är nödvändiga. Kom ihåg: Vi gör så gott vi kan, bristen kommer ändå alltid kvarstå.

4) Kompetens och brist behöver inte spela ut sig mot varandra: Jag är inte obegåvad, men jag saknar det där lilla extra.

5) Visdom är att acceptera och hantera ett liv som inte alltid är rättvist och förutsägbart.

Buddhist Boot Camp

Häromdagen hittade jag youtube-kanalen “Buddhist Boot Camp” av Timber Hawkeye. Ja, med ett sådant namn har man antingen att förvänta sig något riktigt coolt eller riktigt tveksamt, men i det här fallet det första! Efter att ha tittat på flera av hans videoklipp har jag fått ytterligare inspiration till att leva minimalistiskt. Jag skrev också ner minnesvärda citat från olika klipp, här nedan följer några exempel.

”Be grateful. Gratitude turns what we have into enough. That is luxury, that is being rich.”

We will never have enough unless we define what enough is.“

“We can’t live in line with our core values if we haven’t defined them for ourselves.“

”We have been so terribly misguided byt the notion that happiness is something we have to pursue. And it’s in that pursuit of happiness that we have actually lost our way. So instead of chasing happiness like a hamster on a wheel, I say slow down. Sit. There is nothing you need to buy. There is nowhere you need to go.”

”Just a few days of taking inventory of everything in you life worth appreciating, is the first step we can take to guiding the next generation away from this growing sense of entitlement and toward a deeper appreciation for life itself.”

”Every time you say ’I have to’ you’re saying ’poor me, I’m a victim, I have no choice’ and that victim mentality is fear-based, it’s very restricting, it’s not very empowering. /…/ [Switch] from saying ’I have to’ and change it to ’I choose to’. There are no right or wrong choices … we make our own choices and we pay our own prices.”

”Instead of letting go of the job, have you considered letting go of caring about the outcome of your work /…/ What if you just did the work without taking any of it in? /…/ It’s often not the load that breaks our backs, but the way we carry it. /…/ What’s bad for your health is the stress, which you might create even if you had a part-time job washing dishes in the back of a restaurant. /…/ I’m not saying be careless [just don’t take it so seriously and personally] /…/ Working at a job doesn’t have to be stressful.”

”Is the problem those places, or is it me? What if I became a little more flexible and just allowed it to be what it is, would every place be perfect? Could I then find sanctuary anywhere?”

I do not spend my money, i invest it.

”Breathing is a gift – It’s a miracle that’s offered to us over and over again, yet much like our health, we often take it for granted right up until the moment we no longer have it.”

“Something is keeping us alive, and even though we can’t see it, we put a lot of trust in it to wake us up tomorrow morning. We don’t know that it will, we blindly trust it /…/ What we have is faith. /…/ It doesn’t matter [what] you call it… the name you give it isn’t as important as the appreciation you have for it.”

”I feel like the richest person in the world, and it’s not because I earn so much, but because I need so little.”

Och sist, men inte minst:

”If we think ’this person is going to have all the answers I need’ – no – they’re gonna have some, but they’re not gonna have all.” ;)

Sparkvot för augusti 2020

Jag skulle vilja bortförklara den här månadens utgifter. Jag lade t.ex. ut extra för hyra denna månaden eftersom sambon inte fick CSN i tid. Dock spenderades nästan tusen kronor på kläder och drygt femhundra på inredning. Det var visserligen inköp som var planerade – nya jeans eftersom mina gått sönder och lagningen började släppa, samt nytt porslin som vi väntat på sedan det tog slut på IKEA i början av sommaren. Jag fick tillbaka pengar på djurförsäkringen, men medicin inhandlades till kaninen för nära 600 kr. Som ett litet ljus i mörkret landade matkostnaden i alla fall hyfsat lågt med mina mått mätt, ca 1800 kr.

Sparkvot: 60 %
In: ca 29 000 kr
Ut: ca 11 500 kr

Ovan återger jag min faktiska sparkvot, in och ut är dock ungefärliga.

Sparkvot för juli 2020

Den här månadens utgifter har varit "all over the place" på grund av kaoset som uppstod då min kanin blev sjuk och delar av behandlingen inte täcktes av försäkringen. Kaninen är en familjemedlem som vilken människa som helst, så när behandling till självkostnadspris eller avlivning var alternativen hostades det utan tvekan upp x antal tusenlappar för att rädda honom. Det har sannerligen varit en omskakande tid och eftersom kaninens sjukdom är kronisk har jag fortfarande svårt att slappna av för tillfället. Därför får jag kanske återkomma till den här månadssammanfattningen för att justera om jag kommer på ytterligare utgifter i efterhand. Hursomhelst verkar matkostnaden landa på 2 300 kr den här månaden, då inräknat att jag köpte en ny aleppotvål (dyr men superb!), elen kostade 550 kr, jag köpte fler järntabletter och medicin mot pollen, fyllde på kontantkortet med 100 kr (och fick 25 kr på köpet), kastade bort 800 spänn på kläder (!?), hyrde en film för 49 kr, samt lade 456 kr på transport för att åka på loppisar och hälsa på i svärföräldarnas sommarstuga. Sist men inte minst (eller jo, väldigt liten faktiskt) blev jag faster för andra gången och lade 199 kr på en batman-dräkt i bebisformat – fett värt!

Sparkvot: 67,6 %
In: Knappt 32 000 kr
Ut: Drygt 10 000 kr

Ovan återger jag min faktiska sparkvot, in och ut är dock ungefärliga.

Sparkvot för juni 2020

Semestern brakade loss med ett misslyckat inredningsprojekt; drygt 2 300 pungade vi ut men bordet vi köpte lämnades tillbaka och gardinerna för en femhundring skulle min lillebror ha, så det landade på 1 600 kr istället varav jag betalar hälften. Tur var väl det eftersom vi senare hittade ett annat soffbord på loppis för 150 kr! Matkostnaden blev 1 600 kr den här månaden, en klar förbättring från föregående månad (fast jag antar att vi levde en hel del på det som blev över i matväg från maj). Tur var väl det då det gick på nästan 150 kr för att köpa järntabletter som förhoppningsvis ska råda bot på min eviga trötthet...

Sparkvot: 80,1 %
In: Drygt 27 000 kr
Ut: Knappt 5 500 kr

Ovan återger jag min faktiska sparkvot, in och ut är dock ungefärliga.

Sparkvot för maj 2020

star wars stormtrooper

Aj aj, månadens matkostnad landade på 3 200 kr. Dessutom var jag på vårdcentralen för att kolla upp mina symtom, tog blodprov, köpte medicin för pollenallergi, hyrde två filmer OCH köpte kläder för 450 kr! Nej nej nej. Nya tag nästa månad!

Sparkvot: 77,3 %
In: Knappt 28 000 kr
Ut: Drygt 6 000 kr

Ovan återger jag min faktiska sparkvot, in och ut är dock ungefärliga.

Sparkvot för april 2020

Vad hände med intäkterna den här månaden? Corona har orsakat bortfallet, då jag varit tvungen att stanna hemma från jobbet pga sjukdomssymtom. Som tur är har utgifterna varit ganska snåla. Utöver en elräkning på 550 kr har utgifterna varit små den här månaden. Endast två hyrfilmer för 98 kr, hö till kaninen samt en matkostnad på knappt 1 700 kr. Om jag varit frisk och fått ut full lön hade sparkvoten legat närmre 84 % – häftigt!

Sparkvot: 79,1 %
In: Drygt 22 500 kr
Ut: Knappt 5 000 kr

Ovan återger jag min faktiska sparkvot, in och ut är dock ungefärliga.

Sparkvot för mars 2020

Vad hände med utgifterna den här månaden? Egentligen var de ganska snåla, men ett inköp av ny säng kostade mig 5 000 kr. Detta var nödvändigt eftersom min madrass (jag sover rakt på golvet likt den minimalist jag är) fått svarta prickar på sig som verkade vara mögel. Att köpa en gemensam dubbelsäng är något jag länge velat, så nu blev det äntligen av! Att det blev en såpass dyr säng (10 000 kr totalt) berodde till viss del på att min partner är nästan två meter lång och då måste sängen vara minst 210 cm och det behöver man specialbeställa. Matkostnaden denna månad låg på knappt 2 000 kr vilket jag känner mig nöjd med. Som vegan är det lätt att komma undan billigt om en vill, men vi köper gärna ekologiskt och en del färdigprodukter som ofta kostar litet mer. Vi har också unnat oss två hyrfilmer den här månaden, vilket kostade oss 81 kr. Jag har även unnat mig själv en ny uppsättning trosor och strumpor för totalt ca 300 kr. Om jag hade skippat film och kläder den här månaden hade sparkvoten hamnat närmre 65 %. Småsiffror kanske, eller något att ha i åtanke inför nästa månad?

Sparkvot: 63,6 %
In: Drygt 27 000 kr
Ut: Knappt 10 000 kr

Ovan återger jag min faktiska sparkvot, in och ut är dock ungefärliga.

Sparkvot för februari 2020

Vilken sparkvot det blev denna månad! Jag är slagen med häpnad. Det hjälper förstås att jag bytt jobb och fått en högre lön samt arbetar heltid igen. Matkostnaden den här månaden landade på drygt 2 800 kr vilket jag tycker är i överkant. Annars är jag ganska nöjd. Egentligen hade jag inte behövt köpa kläder för en femhundring, men det kändes kul att prova en ny stil i och med nya jobbet. Förövrigt betalade jag av det sista på mitt mobilabonnemang (jag tecknade Hallons erbjudande på 60 kr för tre månader i höstas, så att jag kunde spela Pokémon Go) – framöver är det återigen kontantkort som gäller.

Sparkvot: 80 %
In: Drygt 29 000 kr
Ut: Knappt 6 000 kr

Ovan återger jag min faktiska sparkvot, in och ut är dock ungefärliga.

Sparkvot för januari 2020

Sparkvot är ett för mig nytt begrepp, men det verkar smart och användbart! Därför ska jag varje månad försöka redovisa hur många procent av mina intäkter som jag kunnat lägga på sparande.

I januari brukar jag beta av lite saker som gör att utgifterna tenderar att bli något högre och därmed sparandet något lägre. Till exempel brukar jag betala av all CSN i ett svep, ca 7 000 kr. Inför det nya året tycker jag även om att bunkra upp med saker såsom tandborstar, tvål m.m. då det brukar finnas till rabatterat pris. I januari betalas också en del utav årets elräkning, den här månaden låg den på knappt 450 kr eftersom det varit strömavbrott vid två tillfällen. Strömavbrott är mest mysiga, åtminstone på vintern när en kan ställa frysvaror på balkongen och tända levande ljus. Att det dessutom dras av på elräkningen känns mest som ett plus i kanten! Apropå mys förlovade jag mig vid årskiftet. Det är svårt att veta vilken sorts förlovningsring en vill ha tycker jag, så jag köpte en i silver för strax under hundralappen (med medlemsrabatt hehe) som jag kan bära tillsvidare.

Sparkvot: 30,5%
In: Knappt 21 000 kr
Ut: Knappt 14 500 kr

Ovan återger jag min faktiska sparkvot, in och ut är dock ungefärliga.

Tankar inför 2020

Inför år 2020 har jag räknat på min budget. Jag kommer att göra vissa förändringar i vilka produkter jag använder i ett försök att skära ner på olika kostnader. Till exempel tandkräm: Eldorado för 7 kr/st istället för den från Humble co. som kostar 35 kr och som innehåller hälften så mycket. Ett sexpack tandborstar från TePe för 42 kr istället för Jordan som kostar 30 kr/st. Vitamin B12 och vegetabilisk D3 är extrapris hos Apotea just nu, så jag kan passa på att bulka detta så det räcker för åtminstone ett halvår framöver. Flytande tvål på toaletten kommer att bytas mot kaktvål, den tar inte slut lika snabbt och är snällare mot huden. I köket kvarstår dock tvålpumpen eftersom det annars ligger tvålrester överallt…

Vad gäller större inköp räknar jag med att behöva lägga minst 2 000 kr på en ny bänkdiskmaskin, eventuellt 3 000 kr på en ny mobiltelefon då den jag har nu verkar börja ge upp efter fyra års trogen tjänst (detsamma gäller förresten även datorn som jag haft i tio år till sommaren, men om den dör tänker jag att jag ska se om jag klarar mig utan). Funderar på att sätta upp en rullgardin i sovrummet och har sett att det kostar runt 200-500 kr beroende på var man köper dem. Även lysrör kan behöva bytas om det orkas/hinns med, 100 kr/st och de är tre stycken. Vi förlovar oss nu vid årsskiftet så en liten summa bör väl budgeteras till detta, 2 000 kr bör räcka. Jag har funderat över vilka kläder jag kan tänkas behöva och kommit fram till att jag bör klara mig på en knapp tusenlapp. Men känner jag mig själv rätt lär det snarare bli 200-500 kr per månad.

Sedan har jag kaninen och han är svårare att lägga budget för. Han är till åren och har olika besvär, så någon form av krisplan ifall vi behöver åka till veterinären måste räknas med, typ 1 500 kr. Han är försäkrad och det kostar 600 kr per år. I övrigt äter han hö för ca 180 kr/mån och använder spån för ca 80 kr varannan månad. Inte jättestora utgifter så länge han håller sig frisk, med andra ord.

Längtar redan till nästa år då jag får sätta mig och planera igen! Till dess får jag göra avstämningar under året.

.